Развод по взаимно съгласие или цивилизованият начин да се разделиш с половинката си

29/04/2014 13:50

"ДА БЪДЕ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕ" въпросът, които крие отговорът на решението - да се разведем или не. Истината е, че А ко имаме ТЕ сключен брак, ТО вероятността той Да бъде прекратен Е голяма. И колкото и зловещо да звучи на пръв поглед последното изречение, П рактиката показва, че прекратяването на брака е често срещано явление както в световен мащаб, така и у нас. Затова в следващите редове ще се опитаме да бъдем полезни.

Според проучвания в България още преди да прекарат 10 години заедно, половината от семейните двойки подават молба за развод. Причините за това са различни. В основата на повечето обаче стоят сериозни мотиви.

Дори най-съвършената връзка между двама влюбени, може лесно да бъде провалена. Така например, ако все по-често се случва да си мълчите и никой нищо да не казва, въпреки че не сте били заедно цял ден, трябва спешно да вземете мерки, защото това е признак, че комуникацията между вас намалява. Липсата на споделяне създава огромна пропаст между двама партньори и всеки започва да живее в собствен свят. Тогава идва и равносметката, че не бива да продължаваме заедно. Изневярата, липсата на отдаденост, намесата на роднини и близки, емоционален, сексуален или физически тормоз са останалите често срещани причини за прекратяване на брачното съжителство.

Да вземе човек решение за развод е безспорно трудно, а често и за самия него мъчително. Ако обаче сте решили да предприемете решителната крачка, е хубаво да знаете, че в този случай е най-добре да се разведете с партньора си по взаимно съгласие. Предимството му, в сравнение по общия исков ред, е по-олекотената процедура. Разводът по взаимно съгласие обикновено протича само в едно заседание. За разлика от стария Семеен кодекс, според новият, които е в сила от октомври 2009 година, вече няма изискване да са изтекли три години от брака, за да е допустима процедурата по взаимно съгласие.

Ето и някои от стъпките, които трябва да предприемете!

Първо е необходимо да се подаде писмена молба до районния съд по постоянен адрес на един от съпрузите, в която се изразява съгласие за прекратяване на брака. Молбата естествено трябва да съдържа задължителните реквизити като имена, адрес и ЕГН на молителите и т.н., както и разбира се искането да се постанови развод по взаимно съгласие. Към нея трябва да се представят и необходимите приложения. Трябва да знаете, че е задължително личното явяване на страните в съдебно заседание, тъй като при отсъствието на някой от съпрузите, делото може да бъде прекратено. От тук нататък предстои съдът да допусне развода между съпрузите и да уреди въпросите, свързани с местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения, издръжката на децата, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. Всички тези въпроси може да се уредят бързо, ако сте се разбрали предварително и оставите на съда само да утвърди вашето решение. В случай, че не сте успели да свършите това и възникне проблем, съдът дава срок за отстраняване на недостатъците. Когато недостатъците не бъдат отстранени в срока, съдът отхвърля искането за развод. Използването на професионална адвокатска помощ може да ви помогне по-лесно да преминете през този етап. Той може компетентно да ви помогне и по въпросите, свързани с издръжката на детето, семейното жилище и получаването на родителските права.

Кои са предимствата?

Разводът по взаимно съгласие има редица предимства пред развода по исков ред. Той спестява на съпрузите задължението да докажат фактите, които са предизвикали разстройството на брачната връзка, спестява също така в повечето случай неудобството от разкриване на съкровени лични отношения и не на последно място е по-цивилизованият начин за разрешаване на проблемите, свързани с прекратяването на брака . При дългия и некоректен брачен процес много често съпрузите губят и последното останало помежду им уважение и именно разводът по взаимно съгласие е онзи юридически механизъм, който може да спомогне за запазване на коректни отношения и след развода. Освен това разноските по съдебното производство са значително по-малки, отколкото при развода по исков ред. Разбира се, всеки казус е индивидуален, няма универсално валидни рамки. Затова винаги следва да се съобразява и избира процедурата, отговаряща най-адекватно на конкретния случай.